Följ med oss på vår resa

Fjewel

Tillverkad i Egypten, jag är stolt att få presentera Fjewel för dig. Jag är en färgglad svensk-egyptisk designer. Fjewel förvandlar skönhetens element till konstverk och hämtar inspiration från den naturliga omgivningen i det färgglada Stockholm med en historisk blandning från Egypten. Mina smycken är handgjorda och tillverkas med användning av gamla tekniker och en modern twist.

Jag har valt att starta Fjewel eftersom jag ständigt söker nya intressen i livet, och för närvarande är mitt intresse djupt förankrat här. Jag finner det otroligt hur man kan ta något så enkelt men ändå dyrbart som en sten och skapa något så vackert av det.

Vi garanterar högkvalitativa råvaror, såsom äkta stenar och 18 karats guld. Stenens värde ligger i dess klarhet.

Vi har nyligen släppt en sommarkollektion tillverkad av färgglada ädelstenar och 18 karats guld. Det enda som saknas nu är bra bilder som talar starkare än ord.

Jag läste artikeln "Fusket med rubiner!" (Tid och smycken). I årtusenden har rubinen varit uppskattad som den vackraste, mest värdefulla och sällsyntaste av ädelstenar. Krigare använde rubiner under huden för att främja tapperhet och mod. Som en talisman kunde den varna bäraren för alla slags olyckor, och framför allt har rubinen alltid symboliserat kärlek. Den har rättmätigt kallats "Kungen av ädelstenar".

Men på senare tid har något hänt, något som har skapat kaos och rubbat rubinens ställning som en av de främsta ädelstenarna och därmed också den grundläggande definitionen av vad en ädelsten är.

Värmebehandling

Det jag syftar på är en behandling. En behandling liknande den värmebehandling som har använts på rubiner och safirer sedan de gamla grekernas tid, men inte lika oskyldig.

Behandlingen består av två delar. Den första är värme. Här pratar vi inte om bastuvärme eller ens den hetaste delen av en eldslåga. Nej, man värmer rubinen till precis under dess smältpunkt, nära 2 000 grader Celsius.

Vid den temperaturen har alla inneslutna kristaller och andra orenheter som ursprungligen fanns i stenen för länge sedan försvunnit, och de nållika inneslutningarna som vanligtvis karakteriserar en obehandlad rubin har också försvunnit. Dessutom ändras färgen på de mindre attraktiva orangebruna eller lila rubinerna till underbara röda nyanser, nyanser som utan tvekan kan mäta sig med riktigt dyra, naturliga stenar.

Dock ska saker inte överdrivas. Eftersom värmen är kraftigare än vid en traditionell värmebehandling blir effekterna också större, men det är fortfarande inget annat än en värmebehandling.

Att dölja sprickor

Det som verkligen är intressant är den andra delen av behandlingen.

Få vet att en överväldigande majoritet av alla rubinkristaller världen över är av mycket låg kvalitet. De är oftast knappt genomskinliga och bruna eller blåaktiga till färgen, fulla av sprickor och frakturer. Den andra delen av behandlingen går ut på att fylla dessa rubiner med glas.

En kombination av den extrema hettan och det kraftiga trycket pressar in blyhaltigt glas med nästan exakt samma brytningsindex som rubinens eget i stenens alla frakturer. Sprickorna blir osynliga.

Nu har du säkert redan förstått resultatet. De där orangebruna klumparna vi började med är nu vackra röda rubinkristaller av perfekt ädelstenskvalitet. Men det finns en liten bieffekt – det blyhaltiga glaset löses upp av starka syror. Till och med citronsyra kan skada glasfyllningen.

Denna behandling upptäcktes för första gången i mars 2004. Nästan fem år senare uppskattas det att mellan 90 och 99 procent av alla fasettslipade rubiner som produceras i världen är behandlade på detta sätt.

Men så enkelt är det inte. Glasfyllnaden är mycket mer än bara en behandling; den utgör den mest omfattande bedrägeriet ädelstensvärlden någonsin har sett.

Denna påstående är inte grundlöst. Ädelstensmarknaden har tidigare lidit av flera oärligheter som kan jämföras med detta, till exempel väckte hemlighållandet av användningen av så kallat Opticon för att fylla sprickor i smaragder enorm uppmärksamhet på 90-talet.

Smaragdhandeln lider fortfarande av dessa sår.

Ändå kan inte smaragdbehandlingen riktigt jämföras med glasfyllnaden av rubiner. Det faktum att nästan alla rubiner är fyllda med glas och så få är medvetna om det är slående.

Vi garanterar högkvalitativa råvaror, såsom äkta stenar och 18 karats guld. Stenens värde ligger i dess klarhet.

Vad kan göra oss lyckligare än färger som grönt, blått, svart, vitt och rosa? Finns det något i naturen som inte är vackert? (Titta på himlen, ser du några sprickor i den gigantiska himlen?) Vi har mycket att lära av den natur vi lever i. Jag kommer att skriva mer om stenar och varför de är så vackra.

Jag hade nyligen möjligheten att träffa en god vän som ville prata om kriget i Ukraina eftersom det just nu är dagens historia. Vi kom överens om att detta krig är i sin mest våldsamma form och drabbar oskyldiga människors liv och egendomar som de har ärvt i hundratals år. Samtidigt inser vi att människorna i dessa länder, precis som överallt annars, inte har fått sitt välstånd gratis. De har byggt upp sina länder med svett och blod. Kriget behövde komma om Ukraina ville befria sig från Ryssland, precis som Lettland och andra stater som har befriat sig och valt att samarbeta med exempelvis Europa.

Filmen "Änglarnas stad" är en av de mest gripande filmerna. Den beskriver hur det skulle vara om jag kunde gå förbi kroppen och se orsakerna till handlingarna. Människor nöjer sig inte bara med att höra, vi vill kunna se och vår nyfikenhet driver oss till att vilja titta bakom kulisserna. Enligt mig har allt en mening. Och, som det ofta sägs: bedöm inte en människas själ efter utseendet. Och mest värdefull är människors motiv. Nu, mitt under kriget i Ukraina, ser vi människor som offrar sina liv för frihet och mänskliga rättigheter, och framför allt för möjligheten att uttrycka sig fritt i en totalitär regim som ofta styrs av en idiot. Vi andra ser ukrainarnas martyrium och blir både förbryllade och gripna, samtidigt som vi känner avund som driver oss att också vilja göra något meningsfullt. Vi måste hedra dem. Jag vill förstå resonemanget: Är det bättre med en mans makt eller bör alla människors rättigheter komma först? Hur kommer det sig att den minsta kontinenten i världen, Europa, har så många självständiga länder med olika ledare? Är det inte bara det som bevisar acceptans? Jag menar, att man behandlar varandra med respekt.

I totalitära länder som dagens Ryssland eller Kina ser man aldrig friheten, inte ens på långt håll. I Kina får man inte ens ha en tro.

Diamanter är naturens hårdaste ämne och har ett värde på 10 i Mohs hårdhetsskala. Diamanter är kända för sin enastående glans eller dispersion, med ett värde på 0,044, vilket få andra ädelstenar kan matcha eller överträffa. Diamanter finns i alla färger, och tvärtemot vad många tror, är vitt inte den ovanligaste färgen. En stor röd diamant är bland det dyraste som någonsin har sålts. De fyra C:na är viktiga när det gäller att bedöma priset på en diamant och står för Carat (vikt), Clarity (renhet), Color (färg) och Cut (slipning).

Egenskaper:
- Mineralgrupp: Kol kristalliserad
- Kemi: C
- Färger: Färglöst vitt, brunt, gult och sällsynt grönt, blått, rött, orange och svart
- Kristallsystem: Kubiskt
- Mohs hårdhet: 10
- Ljusbrytning: 2,417-2,419
- Dubbelbrytning: 0
- Densitet: 3,5-3,53

Diamanter kan förväxlas med andra ädelstenar som zirkonia, zirkon, vit safir, goshenit, danburit och många andra vita eller färgade varianter av andra ädelstenar. Det finns många simulanter, där mossanit är farligast eftersom dess fysiska egenskaper liknar diamantens.

Det finns olika tekniker för att behandla diamanter. En vanlig och accepterad metod är färgbehandling med hjälp av bestrålning, även kallad irradiation. Denna metod ger starkare och jämnare färger. Svarta diamanter behandlas oftast med denna metod för att få en enhetlig svart färg. På engelska kallas detta "colour enhanced". Termen "fancy" används ofta för diamanter som är färgade, men det pågår debatt bland experterna om det är korrekt att använda den benämningen för färgbehandlade diamanter. Naturligt färgade diamanter, som blå och röda, är extremt sällsynta och mycket dyra, ibland dyrare än högkvalitativa vita diamanter. Färgbehandlade diamanter är däremot billiga i jämförelse. Dessa diamanter har en beständig genomgående färg.

En annan viktig behandlingsmetod för diamanter är klarhetsbehandling. Ett sätt är att använda laser för att göra små hål och ta bort fula inneslutningar och sedan fylla hålen i diamanten med glas eller annat material. Denna behandling minskar stenens värde. På engelska kallas detta "clarity enhanced".

När det gäller syntetiska diamanter är dessa sällsynta och dyra när de är av ädelstenskvalitet. Däremot finns det många så kallade simulanter, som zirkoner och CZ, som är lätta att upptäcka med hjälp av instrument och densitetsbedömning.

För att identifiera diamanter används olika diamanttestare, som till exempel Presidium. Dessa tester mäter värmeledningsförmåga och elektrisk ledningsförmåga och används för att skilja diamanter från andra ädelstenar.

Diamanter är inte så ovanliga som man kan tro utan förekommer i många fyndplatser. Afrika, både väst och syd, är välkänt för sina diamanter. Det finns även stora fyndigheter i centrala Afrika, Australien, Ryssland och Kanada.

Klarhetsgrader för diamanter:
- FL-IF = Flawless-Internally Flawless; Perfekt - fri från inneslutningar
- VVS1-VVS2 = Very, very slight inclusions; Mycket, mycket små inneslutningar knappt synliga under 10x förstoring, även för experter.
- VS1-VS2 = Very slight inclusions; Små inneslutningar synliga under 10x förstoring för experter, men knappt synliga för lekmän.
- SI1-SI3 = Slightly included; Små inneslutningar synliga under 10x förstoring - klart synliga inneslutningar med 10x förstoring.
- I1 (Pique1) = Included; Inneslutningar knappt synliga med blotta ögat.
- I2 (Pique2) = Included; Tydliga inneslutningar klart synliga med blotta ögat och påverkar lystern påtagligt.
- I3 (Pique3) = Included; Mycket påtagliga och störande inneslutningar som drar ner lystern avsevärt.

Notera: Stenar från kategorin SI1 till och med I1 är mycket vackra och prisvärda som smyckesstenar enligt vår åsikt.

Färggradering för diamanter:
- D-E = River, Perfekt färglöst vitt.
- F-G = Top Wesselton, Nästan färglöst vitt.
- H = Wesselton, Mycket fint vitt, endast märkbart för experter jämfört med föregående.
- I = Top Crystal, Fint vitt med mycket svag ton, knappt märkbart för lekmän.
- J-K = Crystal, Vitt med något färgskiftning som syns vid jämförelse med de vitaste kategorierna F-I.
- L = Top Cape, Lätt svagt färgat men tydligt annorlunda jämfört med de vitaste kategorierna F-I.
- M-N = Cape, Tydligt märkbart färgat.
- O-R = Ljust gulaktigt.


Tillbaka till bloggen